Onze locatie

 

Nitzana Beschermd Wonen is gevestigd in de Nieuwkerk in Dordrecht. In het pand bevinden zich tien woon-/slaapkamers met privé sanitair aanwezig en de kantoorruimtes. Er is een grote comfortabele woonkamer met open keuken en een tweede kleinere woonkamer die je kunt gebruiken voor gasten. Ook is er een creatieve ruimte in het pand.

Een stukje geschiedenis

 

De Nieuwkerk op het Nieuwkerksplein is een middeleeuwse kerk en tevens de oudste in Dordrecht. De kerk dateert uit het jaar 1175 en werd in dat jaar de Sint Nikolaaskapelle genoemd. De architect van deze parochiekerk is onbekend. Rond het jaar 1420 onderging de kerk een flinke uitbreiding en werd een zogenaamde hallenkerk. In 1568 verwoeste een brand de kerk grotendeels, het overgebleven deel werd weer opgebouwd tot een eenvoudige dubbelkorige kerk.

Bij de herbouw werd gedeeltelijk gebruik gemaakt van oude stenen die eerst werden afgebikt. Ook werden er nieuwe Leidse stenen gebruikt. In 1592 kon de kerk weer in gebruik worden genomen. De schilder Jan Doudijn heeft de brand vastgelegd bijna als een fotojournalist. Het schilderij “De brand van de Nieuwkerk te Dordrecht” is in 1840 geschonken aan de gemeente Dordrecht en is te bewonderen in het Dordrechts Museum. In de jaren zestig van de vorige eeuw is de omgeving van de kerk gesaneerd en vervangen door nieuwbouw. In 1960 is de laatste kerkdienst hier gehouden. Rond 1985 is de kerk verbouwd en is er een winkel en is er kantoor/woongelegenheden in gemaakt.