nieuwe woning

Een volgende stap naar zelfstandigheid

Drie vrouwen van Nitzana zijn klaar voor een volgende stap op weg naar zelfstandigheid. In juli gaan ze wonen in twee appartementen van Eddee, waar ze ambulante begeleiding ontvangen. Begeleider Hanna vertelt.  

“Een aantal meiden zijn klaar om uit te stromen, maar tot nu toe was het lastig een passende volgende stap te vinden. De stap van de beschermde woonvorm naar volledig zelfstandig wonen is voor hen nog te groot. Samen met Eddee is er een mooie tussenoplossing gevonden. Eddee huurt twee appartementen en zorgt voor de inrichting van de gezamenlijke ruimtes. In het ene appartement gaan twee vrouwen wonen die nu nog in Nitzana verblijven. Het andere duo bestaat uit een cliënt uit Nitzana en iemand vanuit de ambulante zorg.”

Een mooie tussenweg 

“Deze huisvesting met indicatie is een mooie tussenweg tussen de volledige zorg van Nitzana en helemaal zelfstandig wonen. De vrouwen zijn toe aan meer vrijheid, zodat ze kunnen oefenen met het runnen van een eigen huishouden. In Nitzana maakt de begeleiding bijvoorbeeld het corvee-rooster en ziet toe op de naleving. In de nieuwe situatie moeten de dames dat zelf regelen en met elkaar afstemmen. De begeleiding van Eddee houdt de vinger aan de pols en helpt de vrouwen met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden die ze nodig hebben.”  

Samen meubels uitzoeken 

“Een paar weken terug gingen we met deze vier vrouwen en begeleiders naar een bekende woonwinkel om meubels uit te zoeken, voor de gemeenschappelijk kamers. De sfeer was heel ontspannen en enthousiast. De duo’s overlegden met elkaar en vonden het belangrijk dat ze het allebei eens waren met wat ze kozen, zoals een paar groenfluwelen stoelen en een mooie hoekbank. Uiteindelijk renden ze rondjes door de winkel om even te ontladen. Het was echt een leuk uitstapje. Op 1 juli krijgen ze de sleutel. De vier vrouwen kijken enorm uit naar hun nieuwe stekje. ”