Vleugels uitslaan

Nu is het tijd om mijn vleugels uit te slaan en plek te maken voor een ander iemand, om tot rust te komen en hier veel liefde en support te ontvangen!

In dit interview blikt Larissa terug op haar verblijf bij Nitzana. Precies 1,5 jaar heeft zij hier gewoond en nu is ze klaar om uit te stromen naar een eigen huisje, samen met haar dochter. Een inspirerend verhaal over het ontdekken van eigen grenzen, het belang van samen optrekken, leren van elkaar en samen vieren.

Interview Larissa

Mijn naam is Larissa en ik heb een dochter van 4 jaar. Ik heb niet echt ‘’echte’’ hobby’s, maar ik kan genieten van lekker eten en series en films kijken. Hopelijk heb ik straks de rust en tijd om echt hobby’s te ontwikkelen. Ik was de laatste tijd vooral bezig met de toekomst, het op mijzelf gaan wonen en hier dingen voor regelen.

Hoe lang woon je al bij Nitzana?
Ik woon sinds april 2022 bij Nitzana. Als ik echt helemaal over ben en verhuisd, dan heb ik hier dus precies 1,5 jaar gewoond!

Waarom is Nitzana een goede plek voor je geweest?
Ik ben er tot rust gekomen en heb veel geleerd. Dat ik aan mijzelf mag denken en niet alleen andere mensen hoeft te pleasen en mijzelf op de laatste plek zet. Ik liet mensen constant over mijn grenzen gaan en accepteerde dat maar gewoon. Door hier te wonen ben ik sterker en zoveel bewuster geworden, door de inzet van andere mensen en de begeleiding. Ik kan veel beter mijn grenzen aangeven en denken aan wat IK wil, in plaats van mij aan te passen aan wat anderen verwachten.

Ik was dit heel mijn leven gewend te doen en dacht dat ik niks verkeerd deed. Want het is toch een goed om mensen constant blij maken? Maar niet dus als het ten nadele van jezelf gaat. Dit deed ik vooral bij mijn dochter, omdat ik haar het gelukkigste meisje van de wereld wilde maken. Maar ook dit ging ten koste van mijzelf. Ouderschap moet wel leuk blijven. En ik kan haar ook gelukkig maken door grenzen aan te geven. Ze speelt nu veel zelfstandiger wat echt fijn is, zodat ik ook even dingen voor mijzelf te doen, de was op kan ruimen of iets anders in het huishouden. En daarna kunnen we weer samen spelen. Balans is the key!

Hoe was de begeleiding?
Echt super, het zijn stuk voor stuk zulke lieve vrouwen. Ze zijn professioneel, maar kunnen ook gewoon meelachen, grapjes maken en naast je staan. Het is niet allemaal maar een serieuze bedoeling. Ze behandelen je niet anders en oordelen niet, ze voelen gewoon als soort van “vriendinnen”. Want als je daar behoefte aan heb kunnen ze mee naar (belangrijke) afspraken of gewoon om iets leuks mee te doen. En je leert veel van ze in de gesprekken, ze zijn serieus geïnteresseerd in jouw verhalen en eventuele problemen en zullen er alles aan doen om dit op te lossen voor je. Superfijn dus! Ik ben hierdoor echt zo bewust geworden van de acties van andere mensen dat die niet okè zijn en zoveel sterker geworden dat ik gewoon doe wat ik wil, en niet hele tijd anderen pleasen.

Wat was voor jou een meerwaarde om te wonen op een groep?
Ik vond het gezellig. Ik was niet eenzaam ofzo, maar het was wel echt leuk om met de meiden te lachen. Of de random karaokeavond, dat vond ik wel altijd lachen, dan was ik er zeker bij! Of een feestje vieren, omdat er een bewoner een succes behaald was, heerlijk taart eten. De laatste 1,5 jaar hadden we ook echt een leuke groep! Er waren geen veranderingen, we waren constant met 10 dezelfde huisgenootjes die je dagelijks zag en mee praatte. En dat was echt fijn, want deze meiden zijn superlief en oprecht en proberen zo veel mogelijk elkaar te supporten als dat nodig is.

Je hebt meerdere koffiemomenten per dag waar de bewoonsters samen kunnen komen en gezellig kunnen praten, dus dat is fijn als je je eventueel eenzaam voelt en behoefte aan contact hebt. En natuurlijk zie je elkaar tijdens het avondeten.. We hadden vaak echt de gekste, leukste gesprekken.
Ik ben echt blij dat ik ben ingestroomd tijdens een periode waar de bewoonsters stuk voor stuk toppers waren en dat ik met allemaal een goede band heb. Dan kan je veel eerder lekker jezelf zijn dan wanneer je helemaal niet met ze kan opschieten.

Nitzana is een christelijke organisatie hoe heb je dit ervaren?
Prima, we bidden voor elke maaltijd en vaak gaat de begeleiding zondag naar de kerk en kunnen bewoonsters mee als ze willen. Maar het is uiteraard geen verplichting, iedereen is welkom, zolang je het geloof maar respecteert.

Hoe zie je de toekomst voor je?
Ik ben nu veel sterker en kan mijn grenzen veel beter aangeven. Dit was echt een mooie tussenstap tussen thuis wonen en echt volledig op mezelf. Zo kon ik even tot rust komen met mijn dochter en sterker worden. Ik heb nu eindelijk na 29 jaar een veilige plek voor mij en mijn dochter waar ze kan opgroeien. Ik zie vanaf dit punt alleen maar positiviteit. Dit is iets wat ik al zo lang naar streefde, vooral nadat ik mijn dochter had gekregen was dit het nummer 1 doel. Het is zo fijn om ècht je eigen plekje te hebben dat niet tijdelijk is en daarin verder te ontwikkelen, te leren, te groeien en samen te genieten met mijn dochter en haar een stabiel en veilig thuis te geven.

Nu ga je uitstromen. Blijf je nog ondersteuning krijgen van Nitzana als je op jezelf gaat wonen?
Ja, maar de bedoeling is alleen in het begin voor de praktische zaken, omdat het natuurlijk de eerste keer op mijzelf wonen is en er veel geregeld moet worden. Wel handig om reminders te hebben dat ik niks vergeet te regelen want tijdens zo’n verhuizing komen er superveel dingen op je af en zij houden je scherp dat je niet iets over het hoofd ziet wat er geregeld moet worden. Dus het is fijn om in het begin nog ambulante begeleiding te hebben tot ik echt een ritme heb en alles geregeld is en alles verder goed gaat in mijn leven.

Wat zou je toekomstige bewoners mee willen geven?
Dat het hier echt superfijn wonen is. Je kan je ei / problemen / vragen dagelijks kwijt bij de begeleiding die aanwezig is van 07:30-22:00. Ook zijn de meiden die er wonen echt superaardig, je voelt je gelijk welkom! Dit is echt zo’n fijne plek om te wonen, ik heb het altijd super gehad.
Maar nu ben ik klaar hier, ik heb geleerd, gelachen, veel gepraat en veel wijzer geworden! Nu is het tijd om mijn vleugels uit te slaan en plek te maken voor een ander iemand, om tot rust te komen en hier veel liefde en support te ontvangen!