“Ik heb veel te danken aan Nitzana”

Interview oud-bewoonster Dewe

“Ik ben het waard, ik mag er zijn”. Dat zegt oud-bewoonster Dewe (23 jaar) inmiddels over zichzelf. Ze dacht heel anders over zichzelf toen ze bij Nitzana kwam wonen. Er waren veel problemen in haar woonplaats Bergen op Zoom, ze blowde, had sociale angsten en was wanhopig. Ze zocht naar een nieuw en beter leven. Dat vond ze bij Nitzana en in inmiddels woont ze op zichzelf in een leuke woning in Dordrecht.

Warme, veilige plek
Dewe heeft een jaar bij Nitzana gewoond, met veel plezier denkt ze terug aan deze tijd: “Het was heel fijn om bij Nitzana te wonen. Ik kon eindelijk tot rust komen, en tijd nemen voor mezelf. Ik kwam uit een heel onrustige situatie met problemen. De groep bewoonsters, van iets van acht vrouwen, was heel gezellig. Het was er warm en veilig, iets wat ik lang niet had ervaren”. Er waren natuurlijk wel eens spanningen maar over het algemeen was ze blij met de keuze. Dewe: “Met alleen vrouwen wonen was prettig, en de medewerkers stonden altijd voor je klaar. Ik heb veel aan gehad en van geleerd, maar ook van de andere bewoonsters heb ik veel geleerd. Ik heb aan de tijd bij Nitzana zelfs een goede vriendin overgehouden waar ik nog steeds mee omga!”.

In Bergen op Zoom waren problemen met haar vader die met verslaving kampte. Het was een ingewikkelde, ongezonde relatie. Dewe wou bij haar vriend gaan wonen in Dordrecht en alle problemen in Bergen op Zoom achter zich laten. Via een kamertje boven een café in Dordrecht kwam ze bij een sociaal wijkteam terecht en die raadden behandeling aan. Ze kon terecht om therapie te volgen. De behandelaar attendeerde haar op Nitzana, dat zou een veiligere, geschikte plek voor haar zijn. Het bleek de juiste keuze. Dewe voelde zich er snel op haar gemak en combineerde de therapie met begeleidingsgesprekken met haar begeleider Ab bij Nitzana.

Dewe: “De sociale angst en andere dingen waar ik tegen aan liep werden steeds minder door de gesprekken en therapie. Ik durf nu zelfs vreemde mensen aan te spreken en voel geen spanning meer bij alles. Het gaat veel beter! De combinatie therapie en wonen bij Nitzana hielpen hierbij enorm. Ik leerde bij Nitzana voor mezelf opkomen, en dat ik er mag zijn. Ik heb veel te danken aan Nitzana”.

Eén en al verdriet
Dewe vertelt: “Als ik niet naar Nitzana was gekomen zat ik nu nog vol angsten. Het heeft me zoveel goeds gebracht. Ik zag vóór Nitzana het leven echt niet meer zitten, ik had geen enkel doel. Ik was gebroken, op, huilde veel. Ik voelde me net een klein meisje; verlegen, bang en gebroken. Ik weet nog dat iemand zei dat ze één en al verdriet zag zitten toen ze me zag. Die opmerking kwam wel binnen, ik wou dit niet langer ik wist: ik moet hulp zoeken. Toen ik bij Nitzana kwam kon ik eindelijk uit de overlevingsmodus, en ik kon beginnen met leven. Nu weet ik, ik ben het waard, ik mag er zijn, ik mag hulp vragen.”

Gezellige meidenavonden
Er werd niet alleen aan herstel gewerkt, er was ook ruimte voor ontspanning in Nitzana. Dewe denkt met plezier terug aan de meidenavonden, filmavonden, wandelingen en uitstapjes zoals bowlen en zwemmen. “Ik hield van koken voor de groep. Er waren leuke activiteiten, gezelligheid met de meiden en de begeleiders. De meidenavonden waren geweldig, lekker nagels lakken, maskertjes, massages. Het was leuk dat de medewerkers ook meededen, het was echt gezellig samen”.

Er is zoveel herstel sinds Dewe in Nitzana woonde. Ook in de relatie met haar vader. Het contact was voor een tijd verbroken, wat ook wel nodig was. Sinds een jaar hebben ze weer contact, en herstelt de relatie langzamerhand. Dewe heeft inmiddels veel van het verleden verwerkt, maar dit is nog een proces wat bezig is.

“Ik ben echt gelukkig nu!”
Hoe omschrijft Dewe wonen bij Nitzana in een paar woorden? “Leerzaam, mooi, fijn, gezellig”. Het is een mooi  hoofdstuk uit haar leven. Maar nu is het tijd om verder te bouwen aan haar toekomst. Dewe vertelt enthousiast: “Ik ben onderdeel van een vrouwentraject via de sociale dienst. Het project heet ‘Jonge Vrouwen in Beweging’. Het is heel leuk, drie ochtenden per week bouw je aan je toekomst, met workshops, en allerlei activiteiten om werk te vinden. We hebben onze CV’s bijgewerkt, hulp bij sollicitatie, en een doelenplan. Ik had eerst totaal geen doelen. Ik ben ook wel echt gelukkig nu!”

Dewe woont sinds een jaar in haar fijne appartement in Dordrecht en heeft na het wonen bij Nitzana nog ambulante begeleiding gehad aan huis. Dat traject is onlangs succesvol afgerond. Wat een stappen! Ze werkt als vrijwilliger bij De Kattenmand, een opvang voor katten. Ze ziet de toekomst rooskleurig met haar vriend met wie ze wil samenwonen en uiteindelijk ook een kindje wil, en… een droom om ooit een eigen kattenopvang te runnen. Het is mooi om te zien hoe deze ex-bewoonster van Nitzana langzaam maar zeker haar leven op de rails heeft gekregen. Er is hoop om tot bloei te komen!