“Het is geweldig om mensen bij Nitzana te zien groeien”

Interview woonbegeleider Esther

Woonbegeleider Esther besloot na een lange carrière in een drogisterij om te schakelen naar de zorg, waar ze een opleiding voor heeft. Na 22 jaar in de drogisterij had ze een verlangen in de hulpverlening te werken. Ze kwam terecht bij Nitzana via een vriendin, en heeft het er enorm naar haar zin. Ze zit helemaal op haar plek als woonbegeleider en vertelt enthousiast over haar werk bij Nitzana.

Herstel van dichtbij meemaken

Esther: “Toen ik steeds meer verlangen kreeg naar werken in de hulpverlening, voelde het alsof God een deur opende. Ik sprak een vriendin en haar zusje werkte bij Nitzana maar die ging stoppen en ergens anders werken. Er kwam een vacature vrij en ik besloot meteen te solliciteren, ik ging ervoor!” Het gesprek ging goed, en Esther ging aan de slag bij Nitzana. Het beviel erg goed. Van een nulurencontract switchte ze naar een baan voor 24 uur per week. Dit is inmiddels 2 jaar geleden, en ze werkt er nog steeds met veel plezier. Esther: “Het persoonlijk contact met cliënten is zo mooi, je ziet mensen groeien. Het is heel bijzonder om een schakel te zijn in hun herstel en dit herstel van dichtbij mee te maken.”

“Nitzana is net als een gezin voor mij”

De werkdagen zijn gevarieerd, en elke dag is anders. Esther: “Ik check mijn mails, en heb gesprekken met cliënten, maar ook veel contact met collega’s. Ik begeleid twee vrouwen, en ernaast spreek ik de andere bewoonsters natuurlijk ook. Ik vind de combinatie mooi van individuele gesprekken en daarnaast het groepsgebeuren. Nitzana is net als een gezin; ik eet mee, er zijn koffiemomenten, je draait mee in het huis. Ik maak zoveel mooie dingen mee. Bijvoorbeeld als ik cliënten goede keuzes zie maken, of daarbij help. God speelt hierin een grote rol voor mij, zonder God zou het niet gaan. Ik heb veel wijsheid nodig en doe dit werk met God samen!”
Naast de vele mooie momenten zijn er ook moeilijke dingen. “Ja het is heftig als cliënten heel erg tegen zichzelf aan lopen. Soms gaat het helemaal niet goed met ze. Dan moet je de juiste beslissingen nemen. Gelukkig hebben we daar behandelaren bij die ook meehelpen.” Bij Nitzana werken de woonbegeleiders met behandelplannen, waarin ze samen met de bewoonster aan doelen werken. “Dit kan praktisch zijn, bijvoorbeeld als het over het huishouden gaat (“hoe werkt de wasmachine”), maar het kan ook gaan om dingen als emoties leren uiten. Het verschilt erg per cliënt, waardoor het heel gevarieerd werk is.”

“Ik sta naast de bewoonster, niet erboven”

Esther zit bij Nitzana echt op haar plek. Ze vindt het belangrijk dat haar collega’s ook christen zijn, dat geeft een extra dimensie. Ze zijn betrokken en er is veel ruimte om samen te bidden en ervaringen en emoties te delen met elkaar. Esther: “Mooi vind ik ook dat we met de presentiebenadering werken. Dat houdt in dat we heel dicht naast iemand staan. Betrokken en liefdevol. We lopen samen met de bewoonster mee, in het dagelijks leven. Je bent een soort vriend. Wel als professional natuurlijk, een vriendelijke professional, haha. Je maakt veel samen mee, zoals naar het graf van iemands moeder meegaan, of gewoon naar de dokter meegaan.”
Hoe ziet Esther de bewoonsters? Esther: “Als mensen voor wie iets moois is weggelegd. We werken samen naar een mooie toekomst toe. Ik geef ze ruimte, bijvoorbeeld om te groeien in volwassenheid. Daarbij draait alles om respect, van beide kanten.” Esther heeft zelf drie tieners in huis, en daar heeft ze van geleerd dat loslaten belangrijk is. “Ja, want het draait uiteindelijk om eigen verantwoordelijkheid. We hebben hier in Nitzana jonge vrouwen wonen, die nog hun identiteit ontdekken. Ik help daarbij. Maar ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen leven. Ik loop ernaast, maar zij maken zelf de beslissingen. Het is mooi om te zien als ze hierin groeien.”

“Ik heb echt het leukste werk van de hele wereld!”

Esther leert zelf ook veel van de bewoonsters. Esther: “Ze gaan processen door, en ikzelf ook. We zijn allemaal in proces, elk mens. Ze leren van mij en ik van hen. We zijn een spiegel voor elkaar. Ik sta niet boven de bewoonster, maar ernaast. Ik ben een gelijke. Bovendien is het zo mooi om die processen van dichtbij mee te maken. Wow, soms ben ik zó trots op ze hoe ver ze zijn gekomen en hoe ze veranderen. Het is geweldig werk. Ik heb echt het leukste werk van de hele wereld!”